Semalam, ahad, cuti hujung minggu, hubby aku tak keje tapi sabtu tu dia keje sebab ada open entry test kat HQ OUM kalau tak silap aku....so sebab hubby ada kat umah semalam...aku pun masak lah, ya lah kalau pada hari2 bekerja memang aku jarang sangat memasak sebab tak de orang tolong tengokkan e in...e in lak kalau aku kat dapur dia pun mula nak nak menyibuk sama...aku paling takut sebab e in suka sangat menggoyangkan rak pinggan mangkuk...adehhh takut betul aku kalau segala pinggan mangkuk kaca yang ada kat rak tu jatuh menimpa e in...parahhhhh....jom.....oppp sebenarnya MIL aku soh makan kat umah dia tapi aku masak juga pasai masa hubby aku cuti lah baru dia dapat merasa air tangan aku kan? petang tu kami pi jugak umah MIL aku, saje jalan bawa e in...
Resipi ikan bilis goreng dan kentang goreng ( ni lauk feberet hubby aku)
Bahan2nya:
Ikan bilis - goreng garing
Kentang - hiris nipis dan goreng garing
Sedikit cili api mesin
Bawang kecil - hiris nipis
Minyak masak
Sedikit serbuk kunyit
Secukup rasa garam
Cara2 membuatnya:-
1. Panaskan minyak di dalam kuali, masukkan bawang, biar bawang masak kemudian masukkan sedikit cili api mesin dan serbuk kunyit.
2. Masukkan pula ikan bilis dan kentang yang telah siap digoreng. Rasakan garam dan siap untuk di makan...dimakan bersama nasi atau boleh juga makan begitu saje...selalunya aku akan goreng kentang tu garing2...baru lah best ada bunyi rangup...
Resipi kerabu ikan bilis dan tomato
Bahan2nya:
Tomato - potong empat dan potong sederhana tebal (buah hendaklah yang keras sket, kalau masak sangat tak best sebab lembik)
Ikan bilis - goreng garing
Jus limau kasturi
Cili api - hiris nipis, sikit je dah cukup, banyak sangat nanti makan tergigit cili pulak
Serai - hiris nipis, tak payah banyak2
Bawang merah - potong 4 dan hiris
Garam secukup rasa
Gula - sikit je
Cara2 membuatnya:
1. Pastikan ikan bilis digoreng garing.
2. Campur semua bahan yang telah dihiris ke dalam mangkuk bersama ikan bilis. Campurkan jus limau kasturi, gula dan garam secukup rasa. Gaul rata dan sudah siap untuk di makan. (selalunya aku ratah je kerabu ni...)Actually kalau kawan2 semua nak rasa kerangupan ikan bilis tu, bila time nak makan je baru dicampurkan sekali ok?boleh di sejukkan di dalam peti ais...
Mcm ni punya menu..byk mana cik abg ko tambah nasik? hehe..
ReplyDeleteto CINTAMANISZ Lite: cik abang aku pun kontrol gak makannya...simpan perut sebab mak dia ajak makan umah, petang tu masa jln2 ke umah MIL aku, hubby aku makan lagi..haha...aku je meratah rendang..
ReplyDeleteakak suka bilis kentag tu... rasa nak ngap jer skrin nih... hehee
ReplyDeleteRadiah; daging goreng taruk bawang merah, bwg putih, halia, cili merah, cili api dan kentang hiris yg dah digoreng dulu pun sedap sgt makan ngan nasik.
ReplyDeleteMasa zaman sekolah dulu..mmg minyak daging goreng tu aku gaul ngan nasik, hehe. Tu yg muka naik jerawat byk tu..ngeh2.
emmm...selera tgk sayur tu..mcm2 ader. boleh bukak kelas masakan laks nanti ni. he2!!!
ReplyDelete