Jangan meleleh air liur udah lah ya bila korang semua tengok dan baca N3 aku kali ni...dah lama rasanya tak masak udang....ya lah hubby laling mana makan seafood jadinya aku pun malas nak masak.....ekceli, udang masam manis ni masa bulan posa hari tu pun aku ada masak, tapi that day aku guna udang galah yang aku beli kat TF..tapi sebab semalam aku masak udang masam manis ni, tak de lah aku dapat udang galah...jangan tak percaya..aku sorang je meratah udang ni..ntah bape ekor ntah..banyak lah jugak...haha..abis dah tak makan nasi...apa pun, jom layan resipi Udang Masam Manis yang aku ambil dari buku Senangnya Memasak.....Makanan Laut hasil Kak Hanielieza.....
Bahan A- 5 ekor udang besar (udang harimau)
- 1 labu bawang besar (di hiris)
- 1 biji tomato (di potong 4)
- 5 sudu besar sos cili
- 5 sudu besar sos tomato
- 1 sudu kecil gula
- 1/2 cawan air
- Garam secukup rasa
Bahan b (bagi menumis)
- Dihiris
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 tangkai cili merah
- 1 tangkai cili hijau
Cara Membuatnya:-
1. Gaulkan udang dengan garam dan gorengkan. Kemudian ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi.
3. Masukkan udang, tomato, bawang besar, sos tomato, sos cili, gula dan air. Kemusian kacau rata.
4. Tutup api dan hidangkan.
********senangkan?????....cuba lah...nyum nyum...
Nampak sedap je. Nak cuba la nanti!
ReplyDelete